OBS: Denna sida är endast i utbildningssyfte, vi tar inget ansvar för eventuellt missbruk, du kommer vara ensam ansvarig för missbruk som du gör. Hacking är brottslig verksamhet och är straffbart.

Hur man delar upp en stor fil för uppladdningar, bränning och dylikt

Du kanske vill ladda upp en alldeles för stor fil på RapidShare eller på något annat ställe som erbjuder uppladdning av filer. Dessa siter har en begränsning på den filen du laddar upp. En bilaga i Hotmail få te.x max vara 10 MB. Men om du har en fil och inte kan dela den i bitar utav en andledning så är WinRAR allt du behöver för att komma runt problemet. Du kanske också behöver bränna ett program på 1 GB men ha bara 2 CD-R skivor? Läs vidare…

Säg att du har en backup fil på ca 600 mb som du tillfälligt tänkte ladda upp på RapidShare som bara erbjuder 300 mb/ uppladdning. Du kan då dela upp din fil i volymer med hjälp av WinRAR.

Du behöver först installera WinRAR på din dator. Sedan högerklickar du på mappen/filen du tänkte dela upp och väljer ”Lägg till akriv” från menyn.

I rutan ”Delad till volymer, tecken” som finns längst ner till vänster på den ruta om kom upp skrver du in filstorleken på varje (del) du vill ha ut. Räkna och dividera gärna innan hur stor filen är och hur hur många delar du behöver samt storleken på de delarna. Man vill ju inte ha alltför många. Om vi återgår till exemplet med 600 mb filen så behöver du alltså dela in den i minst 3 för att kunna ladda upp den på RapidShare. Skriv därför in ”300 mb” i rutan eller i bytes som då blir ”300 000 000”.

Endast ”mb” och ”kb” känns igen av WinRAR och du behöver nog inga fler heller. Allt anat skrivs in i bytes. Under rutan ”Arkiv” som finns högs upp bläddrar du fram den mappen du vill skapa alla dina volymer i. Blir det för många så kanske du inte vill ha massa filer på skrivbordet. Skapa därför en tillfällig mapp. Under fliken Avancerat kan du välja att sätta ett lösenord på dina volymer så att endast du kan få tillgång till dem. Det är också viktigt att veta att vissa uppladdningstjänster inte tillåter att lösenordsskyddade filer lagras på deras servrar. Välj komprimeringsmetod om du så önskar. (Alternativet ”lagra” kopierar bara och är snabbast, ”bäst” komprimerar filen så att den blir så liten som det bara går.) Tryck OK.

 

Du borde nu ha två filer i din mapp. Skapa två uppladdningar och ladda upp en i taget.

När du vill ha tillbaka filen så laddar du ner båda två och placerar de i samma mapp.

Högerklicka på vilken volym av dem som helst och välj ”Extrahera här”. Efter ett tag borde du få fram din 600 mb fil som du komprimerat. Dessa två filer går alltså ihop igen och bildar en helhet.

Viktigt: När du vill packa ur din(a) fil(er) så måste alla voymer som var med vid komprimeringen från första början finnas med i samma mapp som de andra. Saknas en fil så går det alltså inte att packa ur någonting