OBS: Denna sida är endast i utbildningssyfte, vi tar inget ansvar för eventuellt missbruk, du kommer vara ensam ansvarig för missbruk som du gör. Hacking är brottslig verksamhet och är straffbart.

Hacka WIFI

Att använda sig av Wifi är väldigt populärt idag. Det är smidigt då man slipper sladdar och har tillgång till det överallt. Kanske har du ett eget trådlöst nätverk hemma som du använder dig av. Då kanske du inte vill att vem som helst utnyttjar ditt nätverk. Därför har du säkert ett lösenord på ditt wifi. Frågan du ställer dig då är: kan någon hacka mitt wifi lösenord och få tillgång till mitt nätverk? Det tråkiga svaret är att ja det går.

Eller så kanske du själv har glömt ditt lösenord till ditt wifi nätverk och behöver hacka det själv, då är det bra om du vet hur man gör. Kanske vill du själv hacka dig in på grannens eller något publikt nätverk. Det du bör tänka över är att det är väldigt olagligt om du hackar någon annans wifi. Har du olovligen tagit fram lösenord till det trådlösa nätverket så har du begått olaga intrång (dataintrång) vilket kan ge böter alternativt upp till två års fängelse.

Det första man ska veta är att bara ett lösenord inte räcker för att skydda din wifi. Dessa skydd är ganska lätta att knäcka då lösenordet skickas mellan datorn och routern flera gånger. Det gäller bara för hackaren att ha rätt verktyg för att ”lyssna” på datatrafiken. Rätt verktyg innebär inget speciellt avancerat, varken några specialantenner eller någon komplicerad hårdvara. Man behöver inte ens vara en kunnig hacker. Det finns flertalet program att ladda ner på internet som gör jobbet.

Men även mer avancerade säkerhetssystem som wpa och vissa nätverk med wpa2 går att hacka. Dock krävs det ytterligare avancerade program för detta. Det krävs även mer tid och kunskap ifrån hackern. Det många brukar börja med är att försöka snoka reda på nätverkets krypteringsnyckel, detta genom att avlyssna trafiken till och från en router. Men det finns andra sätt också. Ett vanligt sätt är att använda en så kallad ”brute force attack” En brute force attack innebär enkelt sagt att man testar att logga in om och om igen med olika lösenord tills man till slut hittar rätt.

Brute force är såklart inget man gör för hand utan det är ett program som gör detta åt dig. Dessa program använder sig av ordlistor där de allra vanligast orden och textsträngarna för lösenord finns. Så har du ett enkelt och vanligt lösenord är risken större att du blir hackad. Till exempel är ett lösenord som ”hHjrI85_R3t” mycket säkrare än ”anders123”. Det senare kommer säkerligen bli testat via ett brute force program.

Hur mycket säkerhet du än har på ditt nätverk kan nästan alltid en erfaren hackar ta sig in ändå, men desto mer säkerhet kan avskräcka många då det tar lång tid att hacka ditt nätverk. Därför är det viktigt att ha så mycket säkerhet som möjligt för att avskräcka eventuella hackers. Dels med avancerade lösenord men även med en mac-adress. En mac-adress kan sägas vara ytterligare en kod som hackern behöver ta sig genom.

Det allra farligaste är om någon hackar sig in på ditt wifi och gör olagliga saker. Ifall polisen spårar upp IP-numret så är säkert den verkliga boven utloggad sedan länge och du kan stå som ansvarig.