OBS: Denna sida är endast i utbildningssyfte, vi tar inget ansvar för eventuellt missbruk, du kommer vara ensam ansvarig för missbruk som du gör. Hacking är brottslig verksamhet och är straffbart.

Ändra hastigheten på dina fläktar i datorn

Vissa av er som har spel som era datorer knappt klarar av vet att era grfikkort blir överhettade ibland. Detta leder oftast till lagg i spelet eller att det står still helt och datorn fastnar. Dtorn beter sig såhär för att grafikkortet inte ska bli varmare och kanske smälta och förstöra annan hårdvara inne i ditt chassi. Det finns många anledningar till varför en dator blir varm och därmed seg och laggig. Jag nämner de  främsta:

  • Din dators specifikationer klarar inte av ditt OS (Operation System)
  • Du har installerat för många program på datorn och minnet har fullt upp med att räkna och du får din dator överhettad när den inte får vila. Uppgradera din hårdvara efter minst programmens krav.
  • Du har placerat sidan med nätaggregatet för nära väggen eller något annat föremål som inte låter luften ta sig ut. Eller så har ett föremål blockerat vägen in för luft.
  • Dina hårdvaror har damm på sig och kall luft kyler inte ner dem lika mycket. Dammsuga ur datorn eller använd helst en hårtork för bästa resultat. En dammsugare drar med sig allt och du måste komma nära komponenterna i motsats till hårtorken.
  • Dina fläktar behöver oljas/dammas av för lättare friktion = snabbare spinn.
  • Din processor behöver tas bort och du behöver smörja in den nedre delen av den med en speciell kylvätska som man kan köpa i de flesta data-affärer.

Har du inte tiden, orken eller pengarna för att utföra något av ovanstående lösningar finns en annan temporär lösning. Du ökar hastigheten på dina fläktar och ser vad som händer. Oftast blir de lite kallare men datorn låter därmed också högre. Programmet du ska använda dig utav heter FanSpeed och har många bra funktioner med sig. Du kan mäta temperaturen på de olika hårdvarorna i datorn och öka/sänka hastigheterna på dina fläktar. Det är viktigt att du inte SÄNKER hastigheten på din fläkt under inga omständigheter. Din hårdvaruförsäljare vet vad som är precis lagom och har angett det som standard. Stoppar du fläktar eller sänker deras hastighet kan det leda till allvarliga fel i datorn och du blir tvungen att byta ut delar. Med programmet kan du också automatisera fläkthastigheterna så att när tempraturen överstiger X på hårdvaran X så ökas fläkthastigheten till X. Kom ihåg att detta är en temporär lösning och du bör se till att få datorn fixad så fort som möjligt så att dina problem inte blir värre. Du kan justera precis alla fläktar i din dator med programmet och ändra andra extremt viktiga inställningar. Du kan välja att minimera programmet och ha din processor temperatur synlig vid klockan. Länk till programmet: http://www.almico.com/speedfan.php

Pilla inte på saker du inte kan och notera alltid standard speed för varje fläkt innan du manuellt börjar pilla.  Programmet är inte heller testat på bärbara datorer.